De pagina met Cosmopoliet Nomade informatie - eerste caravan.

Click here for the English page naar de NL tekst
Als 2e caravan had ik een WaWa 200 SL 1968
De derde een BIOD Expert 6L uit 1975


Cosmopoliet Nomade

Weber logoBBQ


Kijk ook even bij de Oldtimer Caravan Club (OCC)
http://www.oldtimercaravanclub.nl
outline image
Merk: Cosmopoliet
Type: Nomade
Bouwjaar: 1957
Disselinscriptie: 23.1.59
N.V. BERWI
WTZ1*305*
Fabrikant:
outline image
Ontwerper: Jo Bouchette, Epe (overleden in 2002 op 100 jarige leeftijd)
Technisch ingenieur: Ir. Kapma
Kenmerken:
Afmetingen: Lengte zonder dissel: 232 cm
Lengte met dissel: 307 cm
Breedte: 134 cm
Hoogte: 172 cm
Bandenmaat: 4.00 - 8
outline image
Materiaal: Zijwanden 8 mm Bruynzeel triplex
Voor, boven en achter 6 mm
Onderstel T- en L-profiel
"Bergische Achsen" as
Kleur: De kleur van de caravan is aan de voor-, boven- en achterkant wit en de zijpanelen zijn blank gelakt hout.
Interieur: Het interieur is geheel uit hout vervaardigd. Er bevind zich een voorraadkast aan de rechter wand waarvan de neergeklapte deur een kleine eettafel vormt.
De zitbank heeft ook een dubbelfunctie en fungeert als 1-persoonsbed in uitgeklapte toestand. Door er een steun onder te bevestigen kunnen er ook nog twee personen op de bodem slapen! Een 3-persoons caravan dus...
De originele gordijntjes zoals deze nog steeds aanwezig zijn, zijn rood met witte horizontale en vertikale strepen die een vierkant motief vormen.
Eigenaardigheden:
De achterklep van de caravan is de ingang en is tot een horizontale positie uit te klappen en te vergrendelen. Hier kun je dan weer een tent aan bevestigen waardoor je wat opslagruimte buiten de caravan krijgt. In de klep bevinden zich kleine haakjes waaraan je handoeken of kleding etc kunt hangen ;-)
Het raam aan de voor en achterzijde zitten op gelijke hoogte en doordat de dissel qua hoogte is aangepast, kun je vanuit de auto door de achteruitkijkspiegel acherop komend verkeer zien.
Het ronde en ovale raampje bevatten het originele glas met de nog net te lezen tekst:
N.V. BERWI
Winschoten
Hardglas
Cosmopoliet Nomade met tent

In mijn zoektocht naar informatie over de Cosmo, werd ik jaren geleden (zo rond 1999) op de terugweg van Frankrijk op de parkeerplaats langs de snelweg aangesproken door een stel uit Noord Holland. Zij meenden stellig dat een familie uit hun straat ook een Cosmopoliet had gehad. Na even doorvragen leek het daar inderdaad op en noteerde ik de gegevens die er beschikbaar waren. Het bleek namelijk op een gezin te gaan wat uit geloofsovertuiging geen telefoon had en ik dus ook niet zomaar kon contacten. Dus belde ik iemand willekeurig uit de straat om het exacte huisnummer en stuurde ik een brief met foto om het verhaal te verifieren.
Na een maand of wat bleek er iemand gebeld te hebben toen ik niet thuis was. Nog maar een briefje gestuurd en warempel de bewuste mevrouw belde (bij de buren) en vertelde me dat de Cosmo inderdaad in hun bezit was geweest, maar nu van een ander was.
Goed, dit aanknopingspunt gevolgd en gebeld. Al snel bleek dat ik de persoon maar heel moeilijk te pakken kreeg en uiteindelijk toen ik de hoop al opgegeven had, bleek hij vrijwel nooit thuis te zijn omdat hij touringbuschauffeur was.
Of hij de Cosmo nog had? Ja, die staat nog steeds hier achter op de stoep. Kom maar een keer kijken dan kun je zo achterom. Na al die jaren stond ie dus nog steeds achter op de stoep in weer en wind en zag er nu zo uit: (bijna te slecht om op te knappen)

Er staat concorde, maar vliegen doet ie niet meer. Het frame van metaal vertoont bladders van de roest en een serienummer is niet (meer) te ontdekken.

Het autentieke logo veraad dat het hier gaat om een echte. De vliegen zijn er blij mee.

niet alleen de Cosmo heeft hier een kwak verf nodig

cabriodak

originele sluitingen

de ondersteuners staan ook weg te roesten

tja het was rood

de basis van het originele interieur zit nog op zijn plaats

ook de originele achterlichten, aluminium strips en de vergrendel-greep zijn nog aanwezig

het ronde raampje lacht je tegemoet
Cosmo in de film
Voor een zgn kort Rotterdams filmpje was het bedrijf Traffic voor producent 'Het Kader' op zoek naar een kleine oldtimer caravan voor opnamens op 2 juli 2002 in Rotterdam.
Het verzoek werd via de OCC verstuurd.
BOB, de filmRegiseur(rechts) controlleerd de compositie

Het filmpje ging uiteindelijk 10 tot 12 minuten duren en voor het huis van de hoofdpersoon (Wilfried de Jong (met pruik zie foto)) staat een klassieke Amerikaan met 'veel te klein' caravannetje geparkeerd.

Scène 6: (interieur gang Bob)
6a: Bob zit in de gang, achterstevoren op zijn stoel, zijn oren gespitst. Hij kijkt een fractie minder dof dan normaal. Het gekletter van de brievenbus brengt hem, met een niet verwachte soepelheid, in beweging. Hij rent naar de deur.
6b: idem, maar dan vanaf Bob's rug gefilmd

Scène 7: (int/ext gang/straat Bob)
7a: Bob's handen pakken een kaart die ons bekend voorkomt uit de bus. Op dat moment klinkt het harde rinkelen van de deurbel. Even schrikt Bob, maar de zucht die volgt, vertelt dat dit geen spannend bezoek is.
7b (ruime overshoulder Bob): achter de deur staat een vrouw, Bob's moeder. Haar volumineuze haar geblondeerd, de huid kunstmatig gebruind en haar vingers gevuld met goud.

Achter haar zien we, dubbel geparkeerd in de straat, een auto met caravan, het knipperende alarmlicht duidt op haast. Achter de deur van de bestuurder staat een man met een volle bos krulhaar, hij steekt zijn hand de lucht in en maakt een flauw zwaaiend gebaar, dat een verjaardagsgroet, welkomstgroet en afscheidsgroet tegelijk is. In Bob's moeders armen een grote doos in cadeauverpakking, die zij in Bob's armen duwt. Ze probeert hem op de wangen te zoenen, maar de doos is zo groot dat ze daar niet bij kan komen, ze doet ook echter geen extra moeite daarvoor.

Stem Vrouw( 55 jaar):v 'Gefeliciteerd Bob!!'
Bob knikt emotieloos. Bob draait zijn aandacht van oom Frans terug naar zijn moeder. Zijn mond gaat open, hij wil iets zeggen, bedenkt zich, zijn mond gaat weer open, maar wordt dan overstemd door de autotoeter van de ongeduldige Oom Frans.
Zijn moeder knijpt hem nog eens liefdevol in de wangen en haast zich naar de auto. BOB, de film

BOB, de film

en waarempel, zit ik anno 2005 voor de buis en zie ik de korte film BOB voorbij komen...

Door mij samengestelde pdf over Berwi van documentatie en foto's van internet. Bedankt allen daarvoor - helaas geen bronvermelding - 2Mb.
pdf icon